Minister: Onderzoek naar 'weggepeste' vuurtorenwachter Brandaris is in orde

Rijkswaterstaat zet zich adequaat in om de situatie rond de pestklachten van Brandaris-vuurtorenwachter Nicolette van Berkel op te lossen.
Dit antwoordt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken op Kamervragen van Groenlinks-kamerlid Nevin Ozütok.

Vuurtorenwachter Van Berkel deed begin 2016 bij haar werkgever Rijkswaterstaat melding van pestgedrag en seksuele intimidatie op de werkvloer. Sindsdien kwam zij thuis te zitten twijfelt ze aan de onafhankelijkheid van het onderzoek dat haar werkgever naar haar klachten verricht.

Ook heeft Rijkswaterstaat privé-informatie over haar gezondheid gedeeld met collega’s op de Brandaris waarmee ze in conflict is.


Het onderzoeksrapport waarin deze gegevens stonden, was met de collega’s gedeeld omdat zij onderdeel waren van het onderzoek, verklaart de minister. Zij erkent dat de gezondheidsinformatie niet bekend had mogen worden. Rijkswaterstaat heeft hiervoor excuses aangeboden, aldus Ollongren.

Een werkgever mag alleen in uitzonderlijke gevallen gegevens over de gezondheid van een werknemer vastleggen, zo staat in de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

De onderzoekscommissie die begin dit jaar met de kwestie aan de slag is gegaan, bestaat volgens de minister uit "drie zeer ervaren, deskundige en onafhankelijke onderzoekers". Het werk van de commissie moet op 1 april 2018 klaar zijn.
Nevin Ozütok meent dat er een tegenstelling bestaat tussen de feiten en de antwoorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten